mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Köttgryta

Kategori: Griskött

 
 

Då var det dags för en ny köttgryta idag...Tog vad jag hade hemma som alltid
 
3 portioner
 
400g skink grytbitar
2 morötter
1 vit paprika
1/2 gul lök
1/2 broccoli bukett (färsk)
10 färska champinjoner
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
svart & vitpeppar
grillkrydda
salt
1 dl creme fraiche
 
Skär grytbitarna lite mindre än som affären packar dom, jag delar en bit i 3-4 bitar beroende på hur stora dom är.
Stek med kryddorna. Lägg över i en tjockbottnad gryta tillsammans med vatten och buljong, morötter som är skurna i slantar och strimlad paprika och hackad lök.
 
Skiva svampen och stek och lägg sedan ner med allt de andra.
 
Låt allt koka/sjuda i ca 10-12 min.  Häll i creme fraichen.
Skär broccolin i små buketter och lägg i och låt koka ytterliggare 5 min
 
Gör sedan en toppredning och häll i så såsen blir lite tjock.
 
En toppredning för er som inte vet: det är att ta mjöl och blanda med kallt vatten till en jämn massa/smet som man sedan häller i lite i taget när det bubblar i grytan. Gör den så tjock som du vill ha den
 
 
 
 
 

MIN EGEN CHAMPINJONSÅS

Kategori: Såser

 
 
 
Har fått förfrågningar om att lägga ut recept på min champinjonsås, så ska göra ett försök att dela med mig av denna. Lite svårt kanske eftersom jag alltid gör den på en höft.
 
1 stor bruk skivade champinjoner
mjölk
vätska från svampen
salt & vitpeppar
margarin
mjöl
soja
(aromat) sätter god smak
 
Öppna svampburken, häll av lagen/vätskan från denna i ett glas. Tag en tjockbottnad gryta och bryn svampen med margarin salt och vitpeppar tills de fått färg, se till så att de är så pass med margarin så du kan botten reda. med detta menas att du tar grytan från plattan och häller i mjöl och rör runt med vispen till en tjock massa, ca 2 teskedar kanske mer, men de märker man om man som person kan göra andra egna såser
Häll sedan i svampvätskan och rör runt med vispen.
Sätt tillbaka grytan på plattan och häll i lite mjölk i  taget så att den hela tiden håller sig tjock som en sås.
För att få den brun använder jag lite soja. Under tiden den kokat upp så smaka av med eventuellt salt och peppar tills den får så tydlig smak som du vill ha den.
Eventuellt även lite aromat iställer för massa extra salt, men går såklart bra med endast salt oxå.
 
OM JAG MISSAT NÅGOT I RECEPTET SÅ BARA HOJTA TILL, ELLER OM DET ÄR NÅGOT SOM ÄR
OKLART
 
Den går även bra att frysa in i portioner. Vilket jag gör eftersom jag lever ensam, svårt och göra sås till en person, blir alltid en del över. Och att kasta mat finns inte i min värld
 
 
 

Tacokyckling

Kategori: Kyckling

 
Tog fram kycklingfilé till idag och kom då på att jag ju kunde göra den med taco. Måste ju bli minst lika gott som med färs. Fast det blev en såkallad gryta av det istället. Och kan ju säga att det var jäkligt gott, så det kommer jag att göra fler gånger.
 
Mitt eget recept som alltid
 
Gissar på att receptet räcker till 3-4 portioner
 
 
INGREDIENSER:
4-500 g kycklingfilé
1 gul lök
ca 150 g stekt färsk svamp ( hade förstekta i frysen så gissar på ca 10 färska)
1 1/2 dl creme fraiche
2-3 dl vatten
1 påse tacomix/krydda
 
GÖR SÅ HÖR:
 
Strimla kycklingen och stek som den är utan någon krydda alls. När den är klar så slå på vattnet och häll i påsen med taxokryddan och rör om. Låt småputtra på låg värme i ca 5 min med omrörning då och då, ungefär samma som när man gör tacofärs, men här ska inte vattnet koka bort utan vara grunden till såsen.
 
Klicka i creme fraichen och rör om.  Här kan det vara som så att du behöver hälla i lite mer vatten, beror ju på hur du vill ha din sås och hur mycke du vill ha.
Låt puttra nån minut till.
 
Jag åt det med pasta, men är säkert gott till ris också