mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Kyckling och räksallad

Kategori: Sallad

 
 
Till 2 portioner hade jag:
 
1 kycklingklubba
100 gram skalade små räkor
1 tomat
ca 5 cm gurka
En näve ruccola
4 st roman salladsblad
En halv liten rödlök
4 st sparris skuran och stekta i små bitar
 
Rör ihopa allt i en skål. Klart att servera.
Till detta hade jag baguetter som jag bakade idag 
 
 
 
 
 

Fransk Baguette

Kategori: Bröd

Janssons Frestelse

Kategori: Fisk

 
 
Tog reda på vad som skulle finnas i en Jansson och satte sedan ihop ett eget recept, allt detta för att överraska mamma igår på julafton. Aldrig gjort en sådan, långt mindre ätit det. Men jag provade detta och nu kommer jag och göra den varje jul.
Mamma var nöjd och gilla den. Gjorde bara en liten en som räckte till oss båda. Och till detta hade jag
 
 
 
 
4 små potatisar i storlek med ett plommon
1/2 burk matjesill
1 msk av sillspadet
1 dl grädde
1/2 liten gul lök
skorpmjöl
smör
 
 
Skala potatisen och skär i tunna skivor och dela sedan dessa i smala stavar, hacka löken, skär sillen i mindre bitar.
Smörj formen med smör, lägg ett lager potatis, sill och lök, kör så tills formen är fylld nästan ända upp, men avsluta med potatis, häll på grädden och spadet, strö på skorpmjöl och några klickar smör
 
ca 50 min i ugnen på 200 grader
 
Ett tips är som jag gjorde, jag ställde formen på lite folie direkt på gallret så om den börjar koka över så samlas allt där o du slipper städa ugnen

Röd Kycklinggryta

Kategori: Kyckling

 
Nu har jag varit igång igen med vad jag hade hemma, tyvärr så är inte bilden så bra. Kanske min digitalkamera börjat göra sitt.
Men i alla fall, maten jag gjorde idag räckte till 3 personer.
 
 
 
INGREDIENSER:
 
350 g kycklingfilé
200 g wokgrönsaker (100 g av vardera thai och vietnames som finns i frysdisken i affären)
1 burk skivad svamp
1 stor burk kokosmjölk
2 charlottenlökar
3-4 tsk röd curry pasta(tag efter smak och hur starkt)
1/2 burk vatten
 
Skaka burken med kokosmjölk (gör att de blir flyttande och lättare att hälla ur) häll det i en tjockbottnad gryta. Fyll halva burken med vatten och häll i. Skär och strimla kycklingfilén, stek med lite salt och peppar. Lägg ner det i kokosmjölken. Stek upp svampen med löken ett par minuter och lägg även detta i grytan. Och sen wokgrönsakerna. Låt allt koka upp. Klicka i currypastan och rör om, och låt koka ca 10-15 min. Smaka av och rör runt under tiden det kokar på lägre värme. om de behövs mer curry och salt, eventuellt lite svartpeppar också. Höj värmen och Red av med en toppredning (mjöl i en burk med kallt vatten, skaka om till en jämn smet, häll i när grytan storkokar, lite i taget till så tjock du vill ha själva såsen)
 
Som sagt lite suddig bild. Men fick ju middagar för frysen, så nästa gång jag äter detta kan jag ju se om jag kan ta en bättre bild. Men det var i alla fall hur gott som helst med ris till. Kan säkerligen funka med nån sorts pasta oxå eller nudlar.
 
 
 
 
 
 
 

Mina lussekatter

Kategori: Bakverk

Har gjort lussekatter idag på mitt eget vis, ett recept jag kommit på genom åren. Fast idag så mortlade jag sockerbit med saffran som det stod på påsen och det gav mycke mer smak. Så en sockerbit per gram saffran

Jag har inga russin eftersom jag ändå bara pillar bort dessa.

 

100 g margarin

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

1-2 gram saffran

5 dl mjölk

ca 12-13 dl vetemjöl

 

Smält 100 gram smör/margarin, häll i 5 dl mjölk och låt bli fingervarmt medan grytan står kvar på platten, ett tips är att röra med en handvisp under tiden och känna med ett finger, får inte vara för varmt för då dödar man jästen. Häll allt i en skål, smula ner 50 gram jäst och vispa tills de lösts upp. Vispa ner ett ägg o 1 1/2  dl socker och sen på med elvispen och häll i så mycke mjöl du vill, jag gör en kletig deg för de gör fluffigare bullar. Låt jäsa ca 40 min, knäda degen på mjölat bord/vask och tillsätt mer mjöl om den är alldeles för kladdig, gör lussekatterna, låt jäsa på plåt 30 min, pensla med ägg, in i ugnen i 10 min på 200 grader, detta gäller varmluftsugn. Gissar på 175 grader i vanlig ugn eller samma grader fast mindre tid.