mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

M's Matiga bullar

Kategori: Smårätter

 
Fick ett ryck ikväll och är precis klar med det.
Ville göra s k pizzabullar som jag gjorde jätteofta innan. Men idag så kom jag på ett helt nytt recept efterhand som jag hittade ingredienser i skafferi och kyl Och nu har jag provsmakat en och kan ju direkt säga att jag kommer att göra med denna fyllningen fler gånger.
Kanonbra att ha i frysen när man  t ex vill ha ett snabbt mellanmål
 
Detta behöver du till ca 25-26  st, eller rättare sagt är det så många där blir av smeten och fyllningen.
 

Degen:

1 pkt jäst

5 dl mjölk eller vatten

1 tsk salt

1 tsk socker

50 gram margarin

ca 10-12 dl mjöl

1/2 dl oregano

Smält margarin i en kastrull, häll i mjölken/vattnet och låt de bli fingervarmt. Smula ner jästen i en skål och häll på vätskan, rör runt tills jästen löst upp sig. Jag gör detta med en vanlig handvisp. Därefter tar du i oregano och pressad vitlök. Tills sist mjölet medan du kör med elvispen. En kladdigare deg ger fluffigare bullar

Låt jäsa i ca 40 min

Ingredienser:

500 g fläskfärs

1 gul lök

1 burk escabeche

1 burk cherry peppers

5 msk turkisk yoghurt

2 vitlöksklyftor (frivilligt)

Gör så här:

Stek färsen med salt, svart- och vitpeppar, eventuellt lite grillkrydda. Lägg sedan över de i en skål tillsammans med den pressade vitlöken, hackade löken och småskuren cherry peppers och turkisk yoghurt. Rör ihopa allt till en jämn smet.

Tag degen ur skålen och knåda med mjöl om den är alltför kladdig, nu ska du ju kavla ut degen till ca 1/2 cm tjock, tips är att mjöla kaveln.

Därefter breder du ut smeten över hela. Rulla sedan ihopa  från långsida till långsida. Att jag lämnar en bit kvar utan fyllning på slutet är för att det är lättare att "limma" ihopa rullen då.

Skär ca 2 cm tjocka skivor och lägg i pappersformar, såna du har när du bakar t ex kanelbullar.

Låt jäsa medan ugnen blir varm. Pensla med ägg och strö över med riven ost.

In i ugnen på 200 grader i ca 15 min...jag har varmluftsugn

 

 

Mini fläskpannkaka

Kategori: Dagens Middag

 
Igår när jag skulle göra fläskpannkaka så kom jag på att jag hade 2 mini pajformar. Så jag tog dom istället för den stora eftersom där blir för mycke mat till en person.
Så nu vet jag att en liten form räcker till en person.
 
Ingredienser till en form/en person:
 
1/2 dl mjöl
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 krm salt
1 krm socker
1/2 tsk bakpulver
1/2 paket stekt bacon eller ett helt om man vill ha mycke
 
Vispa ihopa allt. Klipp bacon i små bitar och stek. Vänta och blanda i bacon i smeten tills de svalnat annars dör bakpulvret. Häll i formen och in i ugnen i ca 15 min på 200 grader
 
 
 
 

Soppedag

Kategori: Dagens Middag

Snabbt & lätt med kyckling

Kategori: Dagens Middag

 
Tänkte jag skulle börja och köra dagens. Alltså middagar jag äter varje dag.
 
Dagens kanske är ett litet tips till er som har ont om tid en kväll. Det tog max 20 min att tillaga.
 
Stekt kycklingfilé, matvete, grönsaker och min egen svampsås