mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Gott Nytt År

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 

Till er alla

Kategori: Allmänt

 
 
Vill redan nu passa på att önska alla mina läsare en riktigt god jul
 
 
 

Lätta kycklingwoken

Kategori: Dagens Middag

 
Även om jag oftast gör avancerade/annorlunda maträtter som tar tid, så är det ju faktiskt så att jag även gör lätta snabba middagar mellan varven.
Som denna jag gjorde idag, det enda du behöver är äggnudlar, kycklingfilé och frysta wokgrönsaker
 
 
 
Strimla eller tärna kycklingfilé, tag så mycke grönsaker du vill ha och en kaka äggnudlar, vilket räcker till en person
 
Så här mycke tar jag
 
 
 
Tillaga allt enligt anvisning på paketet och stek kycklingfilé i den krydda du vill ha, idag hade jag curry
 
 
 
 

Vitlökssås/dressing

Kategori: Dressing

 
 
Denna dressing använder jag till ugnsbakade grönsaker, pommes, dippa till chips och råa grönsaker
 
 
2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 kryddmått vitpeppar
1 kryddmått salt
 
Blanda allt i en burk/skål. Ställ kallt i kylen några timmar innan servering. Ju längre den står, desto godare smak blir det.
 
 
 
 
 

Ugnsbakade grönsaker

Kategori: Grönsaker & rotfrukter

 
 
Alla vet ju att det är bra att äta mycke grönsaker. Men vad många missa är hur mättande det är jämfört med pasta, ris m m.
Och då menar jag att man är mätt i flera timmar efteråt. Jag äter detta ganska så ofta, så idag blev det en sådan midda.
 
Till en portion hade jag:
1 palsternacka
1/3 del av en liten kålrot ca 50 gram
1 morot
8 brysselkål
1 stor potatis
olivolja
grovmalen svartpeppar
salt
olivolja
 
Skär alla grönsaker i tunna sneda skivor
 
 
 
 
 
 
 
Lägg allt i en form och rör runt så allt blir blött av oljan.
In i ugnen i 20-30 min på 200 grader
 
 
 
 
 
 
 
 
Servera med vad du vill...t ex, nåt kött, kycklingfilé eller fisk
 
 
 
 

Färs varvat med potatis

Kategori: Dagens Middag

 
 
Denna veckan har Ica fläskfärs för 29.90 kr/kg, och såklart har jag hamstrat på mig några kilon. I och med det så fick det bli just färs till middag. Sitter här nu och är riktigt mätt, så mätt så jag egentligen bara vill lägga mig ner...ja ni vet sådär soffmätt..haha.
 
Men det kan jag ju inte, vill liksom dela med mig av mitt recept. Och angående det så är denna maträtt runt 20 år gammal i mitt hem och såklart eget skapande, men idag la jag till krossade tomater.
 
 
Såhär gjorde jag och tror det räcker till 4 personer, ni kan dock lägga till 3-4 potatisar för säkerhets skull tror jag.
 
 
Färsen:
 
500 gram färs
1 ägg
2 msk skorpmjöl/ströbröd
grillkrydda
salt
mald vitpeppar
mald svartpeppar
 
Blanda ägg, skorpmjöl och kryddor i en skål, tillsätt sedan färsen och rör runt ordentligt. Jag gör detta med händerna för då kan man krama in kryddröran ordentligt. Och vad gäller kryddor är ju detta efter smak, så det har jag inga mått på. Men ni har väl alla gjort biffar eller köttbullar.
 
 
  
 
 
Skala 6 medelstora potatisar och skär i tunna skivor, detta gör jag förhand med kniv, Men finns ju såklart hushållsmaskiner för detta om ni har en sådan. Jag har, men gillar och göra allt förhand
 
 
 
Lägg hälften av potatis skivorna i botten på en ugnsfast form, strö över salt och finhackad gul lök
 
 
 
 
Häll därefter en burk krossade tomater (400 gram) över detta lager
 
 
 
 
Platta ut små bitar  med händerna och lägg ovanpå tomaterna, ni får liksom pussla lite om man säger som så. Tills allt ligger jämnt fördelat.
 
 
 
 
Därefter läggs resten av potatisen, salt och lök överst plus 1 dl vatten. Vilket jag tyvärr glömde att ta kort på. Men tror ni förstår ändå
 
Klä/täck formen med aluminium folie och ställ i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter, tag sedan bort folien och låt stå i ytterligare 25 minuter, så får potatisen överst lite färg.
 
 
 
Klart att servera, smaklig måltid!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyttigt och gott

Kategori: Grönsaker & rotfrukter

Fått i mig en god midda, något man egentligen borde äta varje dag. Tänker då på rotfrukterna som är så mycke nyttigare och mer mättande än pasta, ris osv.
Kanske skulle ta och leva på det varje dag ett tag nu, i alla fall rotfrukterna. Det hade min IBS mage gillat skarpt.
 
Stekt kycklingfilé & ugnsbakad palsternacka, morot och brysselkål
 
Gått och väntat länge på att brysselkålen skulle bli billig, och vips så blev de så på Ica denna veckan, 7.90 kr för ett 500 grams nät. Skulle egentligen väntat till jul tänkte jag. Men det går ju bara inte när det är så gott