mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Frysa in färs

Kategori: Tips och råd

 
Tror nog många av er gör så här, men finns säkert många som inte tänker så långt och bara slänger in nyköpt färs i frysen i den förpackning den ligger i.
 
Detta gör inte jag, utan så länge jag kan minnas så har jag gjort så här:
 
Men för att få den att ta mindre plats och dessutom få den att tina upp fortare när man tagit ut den ur frysen, så är mitt tips att platta ut färsen i en påse till ca 1-2 cm tjock innan du stoppar den i frysen
Jag fryser dessutom in 400 g per påse, men det är för att jag räknat ut att detta räcker för mig för att kunna göra vilken maträtt man vill av just färs, köttfärssås, köttfärslimpa m m. Och det kallas ju storkok, så jag kan frysa in i portioner oxå
 
 

Tips på biffar

Kategori: Tips och råd

 

Tänkte jag skulle dela med mig av hur jag fryser in biffar av färs. Gjort detta i säkert 20 år. Såklart ska de vara nyköpt färs, går ju inte och göra med färs som redan varit fryst.

Man  bara rör ihop smeten som man vill ha den med ägg, skorpmjöl och kryddor (så gör jag mina), plattar ut dom i den storlek man vill ha,


och därefter så plastar man in en och en rå. Bara och ta fram så många man vill ha när man ska äta dom

 

Tips när det gäller svamp

Kategori: Tips och råd

 
Alltid när Ica eller Netto har billiga färska champinjoner så köper jag rätt mycke. Och just nu kostar 250 gram endast 5 kr om man har deras kundkort. Så har samlat på mig ett kilo sedan igår.
 
Tänkte jag skulle tipsa om hur jag gör för att alltid ha färsk svamp.
 
Jag delar alla svampar i 4 bitar
 
 
Sedan steker jag dessa. Lägger över dom i en 500 g turkisk yoghurt burk och sen in i frysen. Bara att ta fram burken och peta loss så mycke svamp man vill ha, till t ex;  wok, grytor eller annat
Enkelt, billigt och bra
 

Pitabröd

Kategori: Bröd

Många år sedan jag gjorde egna pitabröd, så jag hittade inte det receptet jag använde mig av då. Fick googla lite och bygga ihop ett eget och det blev riktigt bra.
 
 
 
 
Ingredienser till 8 st:
 
1/2 pkt jäst (25 g)
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
en nypa socker
10-13 dl vetemjöl
 
Lös upp jästen i fingervarmt vatten (värm på spisen) i en degbunke/skål. Tillsätt olja, salt och socker. Använd elvisp och kör ner mjöl efterhand, jag brukar alltid göra en kletigare deg och med det menar jag att jag använder alltid mindre mjöl än recept säger, bakverken blir luftigare och saftigare.
 
Låt degen jäsa 1 timme.
 
Tag ur degen och är den mycke kletig så knåda in lite mer mjöl. Dela sedan degen i 8 lika stora bitar, rulla till bollar och kavla ut till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Lägg på plåt med bakpapper (4 st per plåt).
Grädda i ugnen i 8 min på 250 grader
 
Och så här åt jag ett fyllt bröd igår med kassler, svamp, romansallad, gurka, tomat, rödlök...supergott. Man kan ju ha precis vad som helst i dessa bröd, både varmt som kallt
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens lax

Kategori: Dagens Middag

 
Idag blev det hel lax som jag bakade i ugnen, till detta hade jag matvete och stekt färsk broccoli med svamp