mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Tabbouleh på mitt vis

Kategori: IBS vänlig mat

 
 
Kom igår på att jag nog aldrig testat quinoa, så googlade runt lite för att se vad detta är och vad man kan göra med det. Och det positiva är att det inte innehåller gluten, vilket är kanon för mig och andra som har IBS.
Men tyvärr så hade inte Ica detta hemma idag när jag var där, så det fick bli bulgur eftersom jag redan har det hemma.
 
Och det jag tyckte lät gott var Tabbouleh, läste om detta och vilka ingredienser som ingår, så nu har jag gjort en egen sådan, alltså på mitt vis. Sjukt gott var det, skulle kunna äta det dagligen och man kan ha det till precis vad som helst. För mig blev det egna vitlöksbiffar.
 
Eftersom jag aldrig gjort detta så blev det endast till en portion
 
30 gram bulgur (mängden innan det är kokt)
1/2 hönsbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 tomat
ca 5 cm gurka
1/3 del av en liten röd lök
1 krm cayennepeppar
2 tsk persilja (använde fryst, finns i små paket i frysdisken)
 
 
Koka bulgur enligt anvisningar tillsammans med en halv hönsbuljongtärning.
 
Under tiden detta görs så hackas du tomat, gurka och rödlök i små bitar.
 
Direkt bulgur är kokt så rör ner en pressad vitlöksklyfta med oljan. Och sedan är det bara att ta i resten och röra runt ordentligt så smakerna "gifter sig" med varandra
 
Kan ätas som det är om man vill det. men tror absolut det är gott med allt. Kött, fågel och fisk, ja vad du nu än vill ha
 
 
 
 
 
 

Muffins med rotfrukter

Kategori: Grönsaker & rotfrukter

 
Satt och tänkte på gratänger, pizzabullar och annat sånt där blandat gott man blandar ihopa och stoppar i ugnen.
Och då kom jag ju på att jag flera gånger i veckan äter ugnsbakade grönsaker/rotfrukter och varför då inte göra som man gör när man gör gratäng eller dom där zucchiniplättorna jag började göra förra veckan. Sagt och gjort har jag nu testat detta idag. Och det var mycke godare än att göra så med rotfrukterna än att lägga dom skivade i en form.
 
 
Så här gjorde jag och använde mig av till 2 portioner:
 
1 morot
1 palsternacka
1 potatis
1 liten chalottenlök
 
 
 
Skala och riv allt med den grova sidan av rivjärnet. Lägg ner i en skål tillsammns med
 2 råa ägg
2 tsk olivolja
salt
svartpeppar
 
Rör om allt ordentligt till en jämn smet. Klicka sedan ner i muffinsformar av aluminium. Jag använde mig av en muffinsplåt eftersom jag har såna hemma. Strödde även lite riven ost ovanpå, men inte alls mycke.
 
 
 
In i ugnen på 200 grader i 20 minuter, varmluftsugn
 
 
 
För att få ur dessa ur formarna så använd en matsked o gräv försiktigt runt om så den lossnar o sen bara att ta ur med skeden. Eller så kan man servera de som de är i formarna
 
Till dessa hade jag en kotlett
 
 
 
 
 

Dagens lunch

Kategori: Dagens lunch

 
Hemmalagade biffar funkar i alla lägen. Idag körde jag dem till lunch tillsammans med zucchiniplättar. Riktigt gott. Till er som ännu inte provat dessa plättar, PROVA..de är både goda och enkla och göra.
Ni hittar receptet här i bloggen under kategorin grönsaker & rotfrukter
 
http://mariesrecept.blogg.se/2014/april/zucchini-plattar.html
 
 
 
 

Just nu!!

Kategori: Smårätter

 
 
Gjorde lite goda snittar till mig och en vän, som vi avnjuter tillsammans med lite vin
 
 
 
 

Zucchini plättar

Kategori: Grönsaker & rotfrukter

 
 
 
 
En ny sorts lunch blev det idag, och kan ju säga att detta kommer jag och göra ofta
För mig blev det idag en hel pannkaka i ett mindre stekjärn, men de hade gått o göra 3 mindre plättar
 
Detta räcker till en person, är ni flera så tar ni bara en extra av varje för varje person
 
100 gram riven zucchini
1 ägg
1 msk mjöl
 
 
Rör ihop allt till en jämn smet
 
 
Klicka ut på järnet eller stek som hel som jag gjorde