mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Barilla Risoni

Kategori: Pasta

 
Häromdan så köpte jag Risoni, tänkte det kunde vara kul att testa. Vilket jag gjorde nyss med en kycklinggryta. Och kan ju säga att det är något som alltid kommer att finnas i mitt skafferi. Det bara smälte i munnen och var riktigt gott.
 
Har ju alltid massa av sånt här hemma som t ex. råris, matvete, bulgur, massa olika pasta
(som jag kallar så här fjärilar, rör, skruvar, snäckor) oxå såklart spaghetti. tagliatelle och nudlar.
På det viset kan jag göra all mat som jag får ett ryck att tillaga.
 
 
 
 

Ärtsoppa

Kategori: Soppor

 
 
 
 
Nu helgen som gick så gav jag mig på att göra ärtsoppa, vet inte varför jag aldrig gjort egen innan. Har väl helt enkelt varit enklare att köpa en sådan där färdigkorv. Men efter detta koket så kommer jag helt klart aldrig mer köpa färdig. Åt dock inte den i helgen utan frös in 5 portioner. Smakade såklart den och den var riktigt god.
 
Jag gjorde som det stod på paketet. Tyckte det var bäst så istället för att experimentera. Fast tog lite mer salt och timjan än receptet sa. Sådant som är en smaksak.
 
500 grams paketet köpte jag på Ica och det kostade bara 9.90, vilket blev 2kr/portion, kan man göra billigare middag? Nä jag tror inte det. Okej nu kommer det ju att tillkomma knaperstekt bacon för min del, ca 50-100 gram per portion. Eller om de dyker upp något billigt kött som är till för att kokas just till soppa.
 
 
Så här står det på paketet:
 
500 g gula ärter
1,5 liter vatten
1 tsk salt
1 hel skalad gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk timjan
 
Skölj ärtorna och lägg dem i blöt ca 12 timmar, jag lät dem ligga ett helt dygn.
Koka upp dem i nytt vatten med salt. Skumma ac och låt sjuda tillsammans med lök och buljong på låg värme, tills ärtorna är mjuka-ca 1 timme. Ta upp löken och krydda med timjan.
 
Något jag upptäckte är att man måste skumma av direkt det börjar koka, så man får stå där en stund och plocka skalen med en hålslev. Ingen fara om man inte får bort allt. Jag lät mitt koka en extra halvtimme men passa så de inte bränner vid i botten, häll gärna på mer vatten. Det är ju oxå en smaksak, om man vill ha den tjock eller lite tunnare.
Jag kokte även soppan direkt med timjan och tog i mer när den var klar.
 
5 portioner för frysen