mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Coleslaw

Kategori: Röror

 
 
 
Har länge haft i tankarna att göra en egen coleslaw, så idag slog jag till.
Har googlat runt ang ingredienserna och nu gjort en egen på en höft, men höll koll ändå så jag kunde dela med mig.
Läste också någonstans att om man saltar den strimlade vitkålen och masserar in saltet en stund så mjuknar kålen, och det var verkligen ett bra tips.
 
Jag använde potatisskalaren till att strimla vitkålen, nimt som bara den.
 
400 gram vitkål
1 stor morot
1 röd lök
1 tsk salt
3 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
1-2 vitlöksklyftor
2-2,5 dl matyoghurt (hade det hemma) eller grekisk yoghurt
 
Strimla vitkålen och salta den och massera/krama en stund. Riv moroten och strimla rödlöken och lägg ner i vitkålen.
 
Tag en liten skål och blanda yoghurt, vitvinsvinäger, socker och vitlök. Häll över och rör runt tills allt blir jämnt blandat.
 
 
Så idag åt jag den med hemmagjorda pommes och stekt kycklingfilé
 
 
 
 
 
 

Linssoppa

Kategori: Soppor

 
 
 
 
Gjorde en svingod lättlagad linssoppa till lunch idag. 
 
 
Olivolja
1/2 gul lök
3/4 dl röda linser
1 morot
1/2-1 tsk röd curry pasta
1/2 grönsaksbuljong
4,5 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
salt & peppar
 
 
Riv moroten, finhacka lök och vitlök, fräs sedan detta med olivolja i någon minut tillsammans med currypastan. Häll på vattnet, lägg i buljongen och linserna och en nypa salt. Koka allt i ca 10 minuter. Ta eventuellt i mer salt. Peppar är efter smak
 
Nästa gång ska jag prova med en ruta (100 gram) fisk (alaska pollock). kan nog bli gott, kanske lite broccoli också.
 
 

Vitkålssallad

Kategori: Sallad

 
 
Gjorde en ny sallad igår som jag blev riktigt nöjd med och hade det på kvällen med lite annan "plockemat".
Som alltid när jag gör nya saker så gör jag alltid allt på en höft, men sedan jag startade denna bloggen så har jag ju fått börja mäta och väga allt för att kunna dela med mig av hur jag gör.
 
 
150 gram riven vitkål
150 gram riven morot
20 gram riven ingefära
2 krm cayennepeppar
1 krm salt
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
 
Skulle haft i lite purjolök också, men tyvärr glömde jag köpa detta.
 
Strimla vitkål med en osthyvel eller potatisskalare, jag provade med båda o gilla skalaren bäst.
Riv moroten.
 
Rör ihopa allt det andra till en sås, ingefäran ska rivas på järn på de tätaste hålen, och häll det över vitkål och morot och rör om väl. Godare om det får stå och dra en dag.