mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

MB´s Kycklinggryta

Kategori: Kyckling

Idag har jag varit igång igen och hittat på en ny maträtt, kom på ingredienserna igårkväll när jag låg och kolla på TV.

Receptet räcker gott och väl till 2-3 portioner, beroende på hur stor man är i maten



INGREDIENSER:




250 g kycklingfilé
En bukett broccoli, ca 250 g
2 små morötter, ca 100 g
1 väldigt liten charlotten lök
1 liten burk hela champinjoner
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
3-4 msk cremé fraiche
Curry
Salt

Ris till detta, jag tar knappt 1 dl till per portion


Gör så här:

Dela broccolin i mindre buketter, skär morötterna i slantar, dela svampen på mitten, hacka charlottenlöken i inte alltför små bitar.
Strimla kycklingen och stek i margarin, strö på lite curry och salt.
Bryn svampen i några minuter.



Tag fram en gryta, häll i vattnet med buljongtärningen.
Sätt på plattan, lägg i kycklingen, morötterna, charlottenlöken och den brynta svampen när det börjar koka. Låt småputtra ca 5 min.
Lägg i broccolin och låt koka ytterligare 5 min, smaka av med mer curry och salt under tiden.
När grytan är klar så ta i cremé fraiche.
Om man vill ha den lite tjockare så går det bra och reda den.
Jag gjorde det med lite mjöl och vatten.


Tips om färs

Kategori: Tips och råd

Alltid när Ica har billig färs så köper jag ett par kilo som jag fryser in.
Delar då upp i påsar på ca 300-350 gram o plattar ut färsen i påsen till ca 1 cm tjock o sen knyter jag påsen. När man tar fram det sedan så tinar det mycke fortare.



Gör även råa biffar och fryser in.... Blandar färs med kryddor, ägg och skorpmjöl, blandar det hela och gör biffar som jag plattar ut i platfolie, sen är det bara o ta fram så många du vill ha o steka istället för att försteka o frysa in. Mycke bättre och saftigare.


Bra tips va???!!! SÅKLART!!!!





Täcke på pasta

Kategori: Kyckling

Blev sugen på makaroner idag, har ganska mycke hemma och hade tagit fram en bit kycklingfilé. Så jag mixade ihopa en ny lätt maträtt idag, snabbt gick det med. Gissar på max 30 min.
En bra, snabb och god midda när man inte har så mycke tid eller helt enkelt vill ha så mycke men inte orkar stå och kocka så länge.

INGREDIENSER TILL EN PORTION:

150 gram kycklingfilé
1/2 liten grön paprika
1/2 liten röd paprika
1/2 liten gul lök

2 dl makaroner
eller annan pasta om du vill det

Min egen champinjonsås
(vill ni inte göra er egen utan vill att jag lägger ut recept på min så bara säg till)




Sätt på vattnet till makaronerna.
Gör champinjonsåsen medan vattnet kokar upp.
Häll i 2 dl makaroner i vattnet.
Strimla och stek kycklingfilè med svartpeppar.
Hacka paprika och lök och bryn tills de blivit mjuka, 5 min kanske.
Stek allt detta medan makaronerna kokar




Klart att servera, smaklig måltid

K & G á la Fluff

Kategori: Griskött

WOW vilken maträtt jag gjorde idag, såsen man har ovanpå är gudomlig, den blir helt fluffig och riktigt smälter i munnen.

Varför jag döpte den till K & G á la Fluff?
Jo för att K= kött och G=grönsaker
Fluff= såsen


Gissar på att detta receptet räcker till 3 personer, eventuellt 4 beroende på hur stor i maten man är.

DETTA BEHÖVER DU:

200 g strimlat kött (skinkgrytbitar)
1 röd paprika
1 vit paprika (orange går bra)
150 g färska champinjoner
Grekisk grillkrydda (du kan använda vanlig)
Grovmalen svartpeppar
Vitlökspulver



2 dl kokt ris


SÅSEN:

1 dl grädde
1 dl majonäs
2 ägg


GÖR SÅ HÄR:

Koka riset enligt paketens/påsens anvisning.
Gör sedan resten under tiden riset kokar.

Strimla köttbitarna och stek med grekisk grillkrydda och en nypa svartpeppar och vitlökspulver.
Skiva svampen tunt och stek upp tills de får en fin färg.

      

Häll på 2-3 dl vatten över köttet och sänk till låg värme. Strimla paprikan och lägg i med köttet och lägg även i den stekta svampen. Låt det stå och puttra tills nästan all vätska är borta. Ta eventuellt i lite mer krydda om det behövs, som alltid en smaksak från person till person.

  

Allt detta bör nu vara klart samtidigt.
Tag en ugnsfast form, lägg halva riset i botten och bred ut, häll sedan på köttröran och bred ut den jämnt, och till sist ovanpå detta resten av riset.

    

Tag fram 2 skålar, häll grädde, majonäs och äggulor i en skål och rör om ordentligt med en sked.
Äggvitorna har du i en annan skål som du vispar till hårt skum, därefter vänder du ner detta MYCKE FÖRSIKTIGT med grädden, majonäsen och äggulorna.

OBS: rör ej runt, utan vänd runt några gånger, annars tappar såsen sin fluffighet.

Häll sedan detta över alltihopa....

  

Ca 10-15 min i ugnen på 200 grader, tills såsen fått en fin jämn gyllenbrun färg







Det här med potatismos

Kategori: Tips och råd

Tänkte dela med mig av ett tips med er läsare angående när jag gör potatismos. Har gjort så här så länge jag kan minnas.

Jag delar potatisarna i små tärningar/bitar och sen behöver de bara kokas i ca 7-8 min, beroende på storlek, men ju mindre ju kortare tid.
Och sen så superenkelt att bara sätta ner elvispen och köra på. Ja med margarin, mjölk och kryddor och vad man nu vill ha i.