mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Frukostrutor á la Bengtsson

Kategori: Bröd

Har nyss tagit ut sista plåten ur ugnen. Vad det blev? Jo jag hitta på ett eget recept med grahamsbullar.

 Ca 25 st

7 dl vetemjöl

7 dl stenmalet grahamsmjöl

5 dl vatten

1 pkt jäst

1 tsk salt

1 tsk socker

50 gram margarin

 

Smält margarinet, häll på vattnet o värm tills det är fingervarmt. Känn med ett finger hela tiden för de kan gå fort.

Smula ner jästen i en degbunke, häll på lite av ljumma vätskan, ta en handvisp o rör runt tills jästen löst sig.

Blanda allt mjöl, salt o socker i en skål.

Tag fram elvispen och kör ner lite mjöl i taget tills allt är i och du har en jämn slät deg, gör inget om den är lite klibbig, de ger mjukare o fluffigare bullar har jag märkt genom åren.

Låt jäsa i ca 40 min.

Häll upp degen på mjölat bord/bänk. Knåda eventuellt in lite mer mjöl. Tag en del av degen, kavla ca 1 cm tjock och skär ut rutor. Gör sedan så med all deg tills den är slut.

Låt jäsa igen i ca 30 min

Pensla med ägg. Mitten av ugnen på 200 grader(varmluftsugn)  i ca 12 minuter

Brukar ha nån sorts fröer som t ex solrosfrön på men valde bort allt sådant idag

 

 

 

 

Kyckling & bulgurblandning

Kategori: Dagens Middag

 
Denna rätt satte jag ihop idag på måfå och huxflux, alltså ingen planering bakom. Tog helt enkelt bara vad jag hade hemma.
Den är både lättlagad och nyttig.
 
 
Till en person hade jag:
 
130 g kycklingfilé
3 färska champinjoner
1 dl fryst majs, paprika och ärtblandning (ica basics)
1)2 dl okokt bulgur
romansallad
gurka
 
 
Strimla kycklingen och stek med den krydda du vill ha.
Skär champinjonerna i 4 delar och stek upp till den konsistens du vill ha på dessa. Stek kycklingen samtidgt och spar tid. Lägg ner svampen, majs, paprika, ärtor med kycklingen när du inte längre ser att den är rå.
Låt steka på lägsta värme i ca 5 min.
 
Med andra ord så görs detta medan bulgur kokar
 
 
Jag la strimlad sallad på tallriken och blanda sedan ihop det andra och la ovanpå tillsamman med lite skivad gurka
 
 
 

Kyckling & bacon sallad

Kategori: Dagens Middag

 
Idag är en sån dag då ingen mat känns intressant. Men det känner säkert alla igen sig i när det är 40 grader i solen och 25 i skuggan..*pust, flämt*
 
Så min tanke gick direkt till sallad, finns så mycke man kan blanda ihopa. Och dagens blev himmelskt god. Får bli den resten av veckan om värmen håller i sig.
 
 
Dessutom len och fin för min IBS mage
 
 
Det här behöver du till en person:
 
100 gram strimlad stekt kycklingfilé
1/2 paket stekt bacon, klippt i mindre bitar
1 tomat
6-7 cm gurka
3-4 blad isbergssallad
En halv rödlök skuren i ringar
 
 
 

Biffar & blomkål

Kategori: Dagens Middag

 
 
Ikväll har jag varit snäll mot min IBS mage.
 
Egna biffar & kokt blomkål
Sååå gott var de, blomkål är en favorit grönsak
 
Sen är det ju faktiskt så att grönsaker mättar mycke mer än vad potatis, ris och pasta gör
 
 
 

Torsk i foliepaket

Kategori: Dagens Middag

 
 
Eftersom jag bor ensam så blev dagens recept till en person, är ni flera är de ju bara och lägga till för så många ni är
 
 
200 g torsk i block rutor (syns på bilden)
1 liten morot
3 mellanstora potatisar
1/3 del av en rödlök
ca 1 msk frusen dill (finns i små paket i frysdisken)
salt
 
Tag en stor bit folie, pensla med olivolja på så stor plätt som du tänker bygga på.
Skiva potatisen tunt och lägg underst, salta och strö över dill.
Lägg på de 2 fiskblocken bredvid varandra.
Skär tunna skivor morot och lägg övanpå, hacka rödlöken och strö över
 
In i ugnen på 200 grader (varmluftsugn) i ca 45 min
 
 
 
 
Gjorde en ny variant idag 30 okt 2013
 
Rev potatis och morot i tunna skivor och hade gul lök, ännu godare till torsken kan jag säga. Hade ingen dill här, utan bara salt och svartpeppar
 
In i ugnen på 200 grader (varmluftsugn) i ca 45 min