mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Snabba kycklinggrytan

Kategori: Kyckling

Kycklinggryta för 4 personer:

500 g kycklingfilé
1 liten burk bambuskott
1/2 broccoli
1 stor röd paprika
1 liten burk hela champinjoner, eller om ni hellre vill ha färsk svamp
1 stor burk kokosmjölk
kycklinggrillkrydda eller den du har hemma
vitlökspulver
svartpeppar (mald)


Strimla och stek kycklingfilén med kycklinggrillkrydda eller annan grillkrydda och vitlökspulver. Lägg över allt i en tjockbottnad gryta tillsammans med burken kokosmjölk, plus en halv burk vatten. Krydda eventuellt med mer grillkrydda. Men även lite svartpeppar.
Som sagt de här med krydda är ju alltid efter smak och de märker man ju längre de står och puttrar. Och vill du ha mer sås är de bara och hälla i lite vatten till eller mer kokosmjölk.

Skär svamparna på mitten om dessa är små om stora så går de ju att dela en svamp i 4 delar, strimla paprikan och lägg i grytan.
Låt allt koka ca 10 min, häll sedan i bambuskotten och broccolin som du skurit i mindre bitar och låt koka ytterligare 5 min.

Jag redde grytan lite så den fick en lite tjockare konsistens.

Servera med ris eller vad du nu kan tänkas vara sugen på









Pesto & solrosfrö bröd

Kategori: Bakverk

Detta är inget eget recept, utan har lånat de från hembakatbrod.se



Du behöver

Deg

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 650 g manitoba cream eller vetemjöl special
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk salt, 12 g

Fyllning

  • 2 msk grön pesto
  • 2 dl rostade solroskärnor
  • (gräslök till dekoration)

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Blanda ner 1,5 dl av solroskärnorna. Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Går lika bra med elvisp för de använde jag fast dock inte lika många minuter Tillsätt saltet och vispa ytterligare ca fem minuter.

Låt degen vila cirka 10 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång.

Klä en långpannan med bakplåtspapper. Strö mjöl i botten och häll ut degen, tryck ut den jämnt i hela pannan med mjölade händer.

Stryk ut peston över hela brödet och strö över resten av solroskärnorna.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 10 minuter.

Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat






Kyckling på grönsaksbädd

Kategori: Kyckling

Min middag idag blev massa grönsaker med kycklingfilé. Inget recept direkt, utan mer att jag vill dela med mig till er som t ex inte äter så mycke kolhydrater, bantar liter, eller kör diet.
Själv kör jag ju diet i perioder eftersom jag har IBS. Och just nu blir jag ganska sjuk så fort jag får i mig mjöl och mjölkprodukter och då passade de bra med detta idag.

Till en person, ja till mig själv hade jag:

200 g kycklingfilé
80 g färdigstekt färsk svamp (något jag alltid har i portioner i min frys)
1/3 del röd paprika
1/3 del orange paprika
1/4 del av en zucchini
4 buketter av en hel broccoli
15 sockerärtor
olivolja till stekning med lite smör


Strimla och skiva alla grönsaker och stek tillsammans på ett järn i ca 12-15 min, men lägg i sockerärtorna de sista 3-4 minuterna. Rör om ofta under tiden

Strimla kycklingfilé, krydda med curry när de fått lite färg och stek tills klart.

Blanda allt på ett och samma järn och rör runt lite

Klart att servera...gott och mättande