mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Kardemummabullar

Kategori: Bakverk

40-60 st, beroende på hur stora du vill göra dessa


INGREDIENSER:

150 gram margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
2 tsk mald kardemumma
ca 10-13 dl mjöl
1 ägg


ibland har jag ett ägg i smeten, kan man göra som man vill


GÖR SÅ HÄR:
Smält margarin i en kastrull, häll i mjölken o värm till ljummet/fingervarmt.
Häll i en degbunke, smula ner jästen och rör runt tills den smält.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och rör om.
Sätt igång elvispen och häll i mjöl lite i taget.
Ju kletigare deg desto fluffigare bullar.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.

Knåda degen på vasken/bakbord och skär ut lika stora degbitar och rulla bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Låt bullarna jäsa ca 30 min
Pensla med ägg och in i mitten av ugnen i ca 7-8 min på 250 grader i vanlig ugn och 225 i varmluftsugn



Kokosrutor

Kategori: Bakverk

30-35 bitar

Ugnstemp: 175 grader, varmluft 175 grader

150 gram margarin
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

GLASYR: (min egen)

2 tsk vaniljsocker
4 msk smält smör
4 msk kakao
2 hg florsocker
4 msk vatten eller kaffe

GARNERING:

Kokosflingor (ca 100gram)



GÖR SÅ HÄR:

Sätt på ugnen...

Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och margarinet.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna (30 x 40 cm). Låt den inte stå i skålen, utan häll på fort annars blir den tjockare, o då får man dra ut den över plåten.
TIPS: häll lite här och var på plåten för då blir de lättare att dra ut den med t ex en slickepott.

Grädda kakan nederst i ugnen ca 15 min.

Låt kakan svalna och gör därefter glasyren.
Måtta upp alla torra ingredienser i en skål, tag en handvisp, rör samtidigt som du häller i vattnet/kaffet och det smälta margarinet.

Häll ut glasyren på kakan, använd en brödpensel och dra ut glasyren med över kakan.
Strö över kokosen.




Lite tips om ägg

Kategori: Tips och råd

* Man ska inte ha ägg nära starka varor i kylen som t ex. lök

* Äggulor täckt med plast håller några dagar i kylen

* Äggvitor täckt med plast håller 1 par veckor i kylen

* Vispat ägg i frys ca 12 mån

* Äggulor i frys ca 12 mån

* Äggvitor i frys, stort sett hur länge som helst



Ostbullar

Kategori: Bakverk

Utformat recept av mig o ingen annan


Ca 25-30 st

1 pkt jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
5 dl mjölk eller vatten
ca 12 dl mjöl
50 g margarin eller 1/2 dl olivolja

Smält margarin i en gryta, häll på mjölken, värm till fingervarmt. Smula ner jäst i en skål, häll på lite av margarinet o mjölken o rör så jästen smälter. Häll i resten o rör om.
Jag kör sen med elvisp länge när jag häller på mjöl med jämna mellanrum....låt degen bli väldigt klibbig för då blir bullarna mycke fluffigare och mjukare

Låt degen jäsa ca 40 min. Rulla ut så stora bullar du vill ha. Låt sen jäsa på plåt ca 40 min.
Pensla med ägg o strö på den ostsort du vill ha, denna gången körde jag med gouda.

10-13 min i mitten av ugnen på 200 grader(varmluftsugn har jag)



Fläskpannkaka

Kategori: Griskött

Min egen påhittade fläskpannkaka för 2 personer i en pajform

1 pkt bacon ( 2 pkt går oxå, man kan ta efter tycke och smak)
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl mjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 ägg

Klipp bacon i ca 1 cm breda bitar som dom är i paketet, stek det så som du vill ha det o konsistensen.
Vispa ihop alla ingredienser i en skål, vispa väl så allt rörs samman till en jämn och slät smet.
Häll i bacon och rör om. Häll sedan allt i formen.

Mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-20 min. Tills den är typ gyllenbrun





Zucchinilasagne

Kategori: Färs

Den här lasagnen har jag själv hittat på, var så trött på pastaplattor för ett par år sen och började fundera på vad man kunde ha istället och tänkte då att zucchinin har en fast konsistens och måste funka. Sagt och gjort så provade jag och ångrar mig inte. Nu är det alltid det som gäller när de ska göras lasagne.

Gör så här:

Receptet räcker till 2 personer

Gör din egen köttfärssås så som du vill ha den.
Min består av fläskfärs ca 300 g, en liten burk svamp, en gul lök, en matsked tomatpuré på tub, lite vatten, 1/2 paket creme fraiche. Kryddor; grill, svart- o vitpeppar. Tänk på att inte ha den så såsig eftersom zucchinin avger en del vätska under tiden den är i ugnen




Skiva en hel zucchini i tunna skivor eller hyvla med en osthyvel
Lägg det i botten på en ugnsfast form, häll på köttfärssås, ett lager till av zucchinin och såsen igen och avsluta med zucchini överst och slutligen riven ost

                                  

200 grader i mitten av ugnen ca 60 min täckt med aluminiumfolie från början till slut. Du kan oxå ta bort folie på slutet ifall du vill ha mer färgat och frasigt osttäcke


                                 



Hoppas de kommer att smaka för er som provar detta

Ugnsbakad fisk med svampsås

Kategori: Fisk

Den här rätten har jag ätit i många år, min mamma som hitta på den när jag var liten.
Så tänkte nu dela med den till er, mina läsare.

Detta behöver du och det räcker till 2 personer

400 gram fisk (ett fiskblock)
1 stor burk skivad svamp
5 dl mjölk
mjöl
margarin
salt
vitpeppar
aromat

Gör så här:
Tag fram fiskblocket ca 30 min innan tillagning. Lägg den i en ugnsfast form, salta lite lätt över den.



Såsen:
Öppna svampburken o häll av vätskan i ett glas.
Stek svampen i rikligt med margarin i en tjockbottnad gryta tills de fått färg tillsammans med vitpeppar o salt o aromat, rör med visp då o då.



Tag grytan av plattan, vispa ner ca 2 tsk mjöl ev 3, de ska bli som en smet.
Tag vätskan från svampen o häll i grytan, vispa...sätt sedan grytan på plattan igen och häll i lite mjölk i taget samtidigt som du vispar runt, såsen ska bli lite tunnare.




Häll sedan såsen över fisken.



In i ugnen på 200 grader i ca 40 min.

Serveras med potatis...gott till är kokta morötter eller ugnsbakade.
Men även gröna bönor

 




Hoppas det ska smaka för er som provar den



Våfflor

Kategori: Lånade recept

Av detta recept blir det 10 st laggar

75 gram margarin
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
5 dl mjölk
2 ägg

smör till stekning


Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ihopa mjölk, ägg, bakpulver och salt.
Vispa ner en dl mjöl i taget, det blir en jämnare o finare smet då.
Vispa ner de margarinet.

Jag smälter alltid lite smör till som jag använder till att pensla järnet med innan jag häller på smeten.