Janssons Frestelse
Kategori: Fisk
Tog reda på vad som skulle finnas i en Jansson och satte sedan ihop ett eget recept, allt detta för att överraska mamma igår på julafton. Aldrig gjort en sådan, långt mindre ätit det. Men jag provade detta och nu kommer jag och göra den varje jul.
Mamma var nöjd och gilla den. Gjorde bara en liten en som räckte till oss båda. Och till detta hade jag
4 små potatisar i storlek med ett plommon
1/2 burk matjesill
1 msk av sillspadet
1 dl grädde
1/2 liten gul lök
skorpmjöl
smör
Skala potatisen och skär i tunna skivor och dela sedan dessa i smala stavar, hacka löken, skär sillen i mindre bitar.
Smörj formen med smör, lägg ett lager potatis, sill och lök, kör så tills formen är fylld nästan ända upp, men avsluta med potatis, häll på grädden och spadet, strö på skorpmjöl och några klickar smör
ca 50 min i ugnen på 200 grader
Ett tips är som jag gjorde, jag ställde formen på lite folie direkt på gallret så om den börjar koka över så samlas allt där o du slipper städa ugnen