mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

M's gratäng

Kategori: Färs

Skulle göra en potatisgratäng häromdagen och upptäckte att jag hade för lite potatis hemma för detta. och jag som så gärna ville ha en gratäng slängde ihopa av de jag hade hemma, och kan bara säga att det blev himmelskt gott, och så här blev resultatet


2-3 personer

Ingredienser

350-400 gram fläskfärs
2 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 hela färska champinjoner
1 liten grön paprika
2,5 dl creme fraiche
2 dl milda vispgrädde
1 msk tomatpuré på tub
6 medelstora potatisar
1/2 burk sparris som är skuren i bitar

Färsblandningen:
Stek upp färsen med vitpeppar, svartpeppar o grillkrydda. Rör ner en matsked tomatpuré.
Häll upp detta i en skål.
Skiva svampen tunt o bryn den.
Hacka lök o vitlök o skär paprika i strimlor. Stek på detta i ca 2-3 min, blanda med färsen och rör om.


Blanda creme fraiche o grädde i en liten skål o rör om.
Tag fram en ugnsfast form.
Skala o skiva potatisen tunt och lägg hälften i formen och salta o klicka ut hälften av creme fraiche blandningen. Häll över färsblandning och lägg på sellerin. Lägg på resten av potatisen och salta och på med resten av creme fraiche blandningen.

Täck formen med aluminiumfolie och in i ugnen på 200 grader i ca 60-70 min, beroende på ugn och poatissort.




Ser kanske inte så god ut på bilden, men gör denna gratäng o jag lovar att ni inte kommer att ångra er. Den är riktigt saftig o god. Svårt o låta bli o äta fast man var mätt, mamma blev oå bjuden o sa exakt som jag.


Kycklinggryta á la snabbis

Kategori: Kyckling

Hittade på denna rätten idag med vad jag hade hemma, riktigt god blev den och superenkel att tillaga. Till exempel om du inte har så mycke tid på dig att laga en midda.

Till 2 personer behövs:

250 gram kycklingfilé
1 liten röd paprika
1 dl purjolök
1 dl hönsbuljong
1 dl grädde (milda visp)
1/2 tsk curry
1/2 tsk maizena


Strimla kyckling o paprika. Skär purjolöken i 1 cm tjocka ringar eller 1 cm breda bitar i den gröna änden.

Stek kycklingen i margarin.
Koka upp buljongtärningen i 1 dl vatten. Lägg i kyckling, paprika, purjolök och häll på grädden och curryn.
Låt detta stå och småkoka i ca 15 min

Tag i maizena när den är klar. Har börjat använda det istället för att reda med vanligt mjöl.

Servera med t ex, ris