mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Lax med hummersås

Kategori: Fisk

2 portioner

2 bitar lax
3 dl milda visp
4 msk hummerfond
1/2 dl purjolök
svartpeppar

OBS: använd inget salt alls eftersom fonden är rätt salt i sig själv.


Lägg den upptinade laxen i en ugnsfast form. Strö över lite grovmalen svartpeppar.
Blanda grädde och fond och häll över laxen.
Skär purjolöken i tunna ringar och strö över.

In i ugnen på 200 grader i ca 20 min


Mamma och jag åt denna idag med potatis, men funkar säkert lika bra med ris gissar jag.





De Fyra Elementen

Kategori: Potatisrätter

Hittade på en ny rätt idag och har haft lite problem med att döpa denna rätt.
Men så kom jag på, varför inte "De Fyra Elementen".
Eld= solen och ugnen
Vatten och Luft= grönsaker och djur behöver vatten
Jord= djuren betar på jorden och där växer ju även våra grönsaker

Det jag slängde ihopa räcker till 4 personer gissar jag:

12 potatisar (storlek med ett plommon)
400 gram kassler
3 charlottenlökar
1 stor burk svamp eller 6-7 st färska champinjoner
3 långa gröna paprikor eller en stor vanlig
1 pkt milda visp
1 pkat milda creme fraiche


Skala potaitsen och skär i skivor. Skär sen dessa skivor i stavar.
Skär kasslern i små tärningar, hacka löken i lagom stora bitar och detsamma med paprikan.

Lägg allt detta i en skål och rör om.



Häll på grädde och creme fraiche och lite salt och svartpeppar och rör om ordentligt.
Häll upp allt i en ugnsfast form och in i ugnen på 200 grader i ca 80 minuter, eller tills potatisen blivit mjuka.



Var tänkt att jag skulle ha ost ovanpå, men hade ingen intressant sådan hemma. Så de får bli nästa gång.

För er som gillar gratänger så kan jag bara säga att den här var farligt god och det blev soffläge efteråt..*s*


Uppdatering av receptet: Mamma o jag åt upp resten idag 110323 o jag strödde då på ost, riktigt gott blev de



Mina ugnsbakade morötter

Kategori: Grönsaker & rotfrukter

För er som gillar morötter...

Så här gör jag mina ugnsbakade morötter.
Jag skalar så många morötter jag vill ha, sen delar jag dessa i mindre bitar/stavar.
Lägger dem på en bit folie.




Viker ihopa till ett litet paket.




Och sen in i ugnen på 200 grader i ca 45-50 min.



Då behåller de sin smak som när man äter dom råa, men så mycke godare.

Och såhär såg dessa ut tillsammans med kvällens midda som var ugnsbakad lax o min egen mos




Yorkshire Pudding

Kategori: Lånade recept

Satt och tittade på Jamie Oliver för nån vecka sen och då gjorde han dessa, så jag var bara tvungen och prova.
Superenkelt och gott.

Ingredienser:

1 ägg
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk

Vispa ihopa allt till en jämn smet.
Smörj en sån där plåt man har till muffins med olja, min är på 12 st och det räckte smeten precis till, fyll till ungefär hälften men inte mer i varje "hål".
In i ugnen på 200 grader i ca 17-20 min.



Ska framöver prova och röra ner något mer i smeten som t ex, ost, svamp, bär eller något annat jag gillar som kan sätta smak.