mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Stekta rotfrukter/grönsaker

Kategori: Dagens Middag

 
 
Har idag råstekt potatis, morot och palsternacka tillsammans. Riktigt gott kan jag säga. Brukar ju i vanliga fall ugnsbaka dessa
 
Jag skar alla grönsaker i tärningar, såklart skalade jag dessa först. Sedan stekte jag de på låg värme i ca 20 min med salt och vitpeppar.
Till detta hade jag fläskfilé
 
 
 

Kockutbildning

Kategori: Allmänt

 
Jag har nu äntligen fått veta att jag ska påbörja en kockutbildning, väntar bara på ett startdatum. Ska bli superkul och spännande. och framförallt få yrkesbevis och sedan kunna jobba med det som jag brinner för. Ni anar inte hur lycklig jag är.
 
Lär ju inte hinna experimentera i mitt eget kök på vardagar eftersom studierna är på heltid. Så detta kommer ju tyvärr att inverka på bloggen, eftersom jag kommer att vara hemifrån från tidig morgon till sen kväll. Bara att ta mig dit och hem i resa kommer att ta ca 2,5 timmar per dag.
Men hoppas kunna fotografera alla mat vi gör där inne och sedan visa upp här.
 
Maten som tillagas där kommer ju att vara sån där väldigt extra som man kanske inte gör hemma, lite dyrare och finare som restaurangerna har, kan jag tänka mig.
 
Söndag 25 maj uppdatering:
Nu ahr jag fått startdatum, den 9 september börjar jag...yehoooo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VDG bullar

Kategori: Bröd

 
 
 
 
 
Nu undrar ni säkert vad detta är för bullar med tanke på namnet. Men det är första bokstaven i varje mjölsort som jag satt ihop till VDG, smart va..haha
 
I alla fall så är det ett recept som är mitt helt och hållet som jag satt ihop idag och bakat. Supergoda och nyttiga.
 
 
Till 24 st behöver du:
 
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1/2 dl olivolja
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk socker
 
 
Blanda allt mjöl i en skål. Smula jästen i en degbunke, häll över vattnet som ska vara fingervarmt, rör om så jästen löses. Häll i salt och socker.  Tag en elvisp, sätt ner i vätskan, starta och häll i lite mjöl i taget. Kör tills smeten är jämn. Och att den blir kladdiga ska ni inte vara rädda för, en kletigare deg ger en saftigare bulle. Och när den jäst i 40 min i degbunken så kan man knåda in lite mer mjöl, vilket jag gjorde. Forma degen till 24 lika stora runda bullar, platta till dm när de läggs på plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med ägg och strö på solroskärnor
In i ugnen ca 12 min på 200 grader (varmluftsugn)
 
 
 
 
 
 

Kasslersallad

Kategori: Kassler

 
 
Isbergssallad
Tomat
Gurka
Kassler
Italiensk salladskrydda
Olivolja
 
 
 

Händer väldigt sällan

Kategori: Dagens Middag

 
Jag är ju inte den som äter så mycke kött, äter hellre fisk och kyckling. Men idag slog jag till med fläskfilé och till denna hade jag råstekt potatis och sallad.
 
Egentligen för varmt och äta varm mat idag, men hade lixom inte ätit sen 9 i morse.