mariesrecept

Hej! Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten

Frukostrullar

Kategori: Frukost

Det här med frukost är något jag alltid haft svårt för. äter inte den förrän jag varit vaken i minst 2-3 timmar, men när jag jobbar förmidda blir de ju minst 4 timmar innan jag äter den, så jag har börjat gör mina egna "frukost rullar" som jag kallar dom.
Man kan fylla dessa med vad man än tycker om, bara blanda och prova sig fram.

Jag använder mig av Sarek 8-pack mjukt tunnbröd



Idag gjorde jag 2 sycken...

Den översta är med skagenröra, skinka, ost, tomat, gurka och sallad

Den undre är med kyckling, tomat, gurka, sallad, majs och en liten krämig röra av turkisk yoghurt och curry som jag bredde ut på brödet innan jag la på alla ingredienser.

När man lagt på vad man vill ha så är de bara och rulla ihopa och packa in i aluminium folie






Detta är värt och prova om ni är trötta på att alltid göra vanliga mackor/smörgåsar
Som sagt bara att blanda vad mn vill ha och rulla ihopa

SMAKLIG FRUKOST!!!

Maries mixade gratäng

Kategori: Griskött

Då var det dags igen för en ny maträtt som jag nyss ätit, riktigt god och saftig.
Tog sådant jag hade hemma, dock inte så jättemånga ingredienser denna gången, men ack så gott.
Måste absolut provas...så du som läser detta och vill prova; kan lova att du inte kommer att ångra dig!!


Till 2 personer:

2 pkt bacon
1 burk skivade champinjoner
1 1/2 dl purjolök
2 dl ris

Såsen: (ett tips är att göra den allra först)
2,5 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor

250-300 g riven ost

Koka riset enligt anvisningar på paketet/påsen.

Gör sedan detta under tiden riset kokar:
Klipp bacon paketen i ca 2 cm tjocka strimlor och stek upp, inte så hårt stekt.
Skär purjolöken i 1 cm tjocka ringar.
Stek svampen några minuter och lägg sedan i purjolöken och låt detta steka i nån minut.
Lägg bacon, svamp, purjolök och ris i en skål och rör om.

 ((Klicka på små bilder så blir dessa större))


Rör ner såsen i blandningen



Häll sedan upp röran i en ugnsfast form och strö över den rivna osten.

Ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills osten smält och blivit krispig på ytan.




Detta ser väl riktigt gott ut???

SMAKLIG MÅLTID!!!!!!!!!!!!!!!!!




Snabba Köttgrytan

Kategori: Griskött

Stod på jobbet idag och funderade på vad jag skulle göra till midda och då kom jag på att där var billiga skinkgrytbitar på ica, så en köttgryta fick de bli

Denna räcker till 2-3 personer, fast för mig blev det 4 portioner. 3 st som jag hällt upp i burkar för frysen och en portion som jag åt idag ju...


1 burk mini majs (425g)
1 burk skivad svamp (290g)
1 grön paprika (hade grön hemma men går bra med annan oxå)
1 dl purjolök
4 små morötter
ca 600 g skinkgrytbitar
2 köttbuljongtärningar
ca 7 dl vatten
1 dl creme fraiche
grovmalen svartpeppar
mald vitpeppar
grillkrydda
paprikapulver






Gör så här:

Stek upp köttbitarna i så stora bitar du vill ha med svartpeppar, vitpeppar, grillkrydda och paprikapulver, brukar vara för stora bitar i förpackningarna tycker jag, så jag delar dessa på mitten eller 3 ggr.
Strimla paprikan, skär morötterna i slantar, skär purjolöken i ca 1 cm tjocka ringar, dela varje minimajs i ca 5 delar .Häll vattnet i en gryta med buljongtärningarna. Lägg i alla ingredienserna och låt småkoka i ca 20 min, red grytan med mjöl. Rör ner creme frachen.



Min portion....fortfarande varmt, därav lite immig bild




Resten som jag fryser in i såna där 400 grams burkar som det varit räksallad i.





Citronmuffins

Kategori: Bakverk

Ca 20 st

150 g margarin
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
skal av en citron
2 msk av saften från citronen


Smält margarin så de hinner svalna. Vispa ägg och socker poröst och bli inte oroliga om smeten blir lite lös för de ska den vara. Knäck i äggen och vispa till jämn smet. Måtta i bakpulver och vaniljsocker med citronskalet och citronsaften. Vispa lite igen. Tag i mjölet och vispa till jämn smet, låt sen vispen vara igång och häll i av margarinet lite i taget tills du fått i allt. Visp till en jämn smet.

Klicka ut i formar ca 2/3 del av formen. Jag använde en muffinsform, en sån där med 12 st.

Gräddas i ugn på 175 grader i ca 15 min



Saftig Potatisgratäng

Kategori: Potatisrätter

Till 2 personer:


10  potatisar
1 gul lök
2,5 dl milda creme fraiche
1 dl milda grädde
salt
grovmalen svartpeppar


Skala och skär potatisen i tunna skivor.
Blanda ihopa creme fraiche och grädde i en skål.
Hacka löken.
Allt detta varvas i en ugnsfast form, potatis först, salta, sen lök, klicka ut gräddblandningen...oxå börja om igen tills du gjort detta 3 ggr, grovmalen peppar på potatisen överst och sen på med gräddblandningen.
Jag har alltid aluminiumfolie på under hela tiden, men vill du ha färg o yta kan du ta av det den sista halvtimmen


In i ugnen på 200 grader i ca 90 min




Köttröra varvat med potatis

Kategori: Griskött

Räcker till 2-3 personer beroende på hur stor man är i maten.

ca 300 gram strimlat kött
10-12 färska champinjoner
1/2 stor purjolök
en liten gul paprika
en liten röd paprika
1 köttbuljongtärning

Stek köttet i de kryddor du vill ha, jag hade grovmalen svartpeppar, paprika pulver o lite grillkrydda.
Skiva o stek svampen gyllene brun...lägg i kött, paprika o purjolök o stek på några minuter.
Skala o skiva potatisen tunt.

Varva med potatis först o salta, sen halva röran, potatis igen o salta o resten av röran o potatis överst i en ugnsfast form.
Koka upp 2,5 dl buljong tärning o häll över det hela

In i ugnen på 200 grader(jag har varmluftsugn) i ca 60-75 min beroende på potatissort o tjocklek på skivorna




Krämig tacogratäng

Kategori: Färs

Funderade en dag på vad jag hade hemma och kom på att jag hade en tacokryddmix, färs, lök, cremé fraiche, lite tortilla chilichips(gå bra med andra tortilla chips oxå), ris.
Och av detta satte jag ihop ett nytt recept som blev riktigt saftigt och smakrikt.


2 personer

400g färs
halv gul lök
2 dl kokt ris
1 dl krossade tortilla chips
2 1/2 dl cremé fraiche
1 påse taco kryddmix
Riven ost
Margarin till stekning


Sätt på riset och koka enligt anvisning. Bryn färsen, strö över tacokryddmixen och rör om, häll på 2 dl vatten. Låt småsjuda i 5 min så lite vätska är kvar.
Tag fram en ugnsform, lägg halva färsblandningen i botten, hälften av den hackade löken ovanpå och hälften av tortilla chipsen. Klicka ut halva paketet med cremè fraiche så de blir jämnt födelat. Bred över hälften av riset.
Gör denna procedur en gång till med resten som är kvar.
Strö sen riven ost över det hela, använd den mängd du vill ha, anser detta vara en smaksak så jag anger inte mängden på det i mitt recept

In i ugnen på 200 grader, ja om man har en varmluftsugn som jag, annars gissar jag på 175 grader kanske i 40 min med aluminiumfolie över under hela tiden.




Ser inte så gott ut på bilden kanske som i verkligheten

Het Röd Curry Fisk

Kategori: Fisk

Ingredienser för 2 personer

1 pkt fiskblock
1/2-burk kokosmjölk
1 dl vatten
2 msk röd curry pasta (1 msk om du inte vill ha det för starkt)
2 dl purjolök
2 morötter
3 palsternackor
1/2 tsk salt

Strimla morötter och palsternackor korta o tunna (storlek med tandpetare). Skär purjolök i cm tjocka ringar. Skär fisken snett över blocket ca 2 cm tjocka bitar.
Tag fram en wokpanna eller tjockbottnad gryta. Värm upp olja, lägg i morötter och palsternacka och låt fräsa ca 5 min, klicka i currypastan och rör om så det smetas ut över grönsakerna. Häll på kokosmjölk och vatten. Lägg i fisken och purjolöken och salta lite.
Koka upp och sänk värmen och låt de stå och småkoka/puttra i ca 15 min.

Ett tips är att ta fram fiskblocket ca 2 tim innan tillganing så blir det lättare att skära.

Servera med ris



Hej

Kategori: Allmänt

Hej hej!!!

Mitt namn är Marie och jag är 43 år. Tänkte jag med denna blogg skulle dela med mig utav mina recept som jag "snickrar" ihopa helt på egen hand.
Så länge jag kan minnas har jag alltid gillat att laga mat och baka.
Är helt självlärd, med några enstaka råd från min kära mamma såklart. Finns ju alltid något att hämta från de äldre.

Att jag nu startar denna blogg är för att efterfrågan på mina recept blivit så stor.

Hoppas att ni läsare kommer att ha nytta av min blogg, och uppskattar gärna kommentarer om ni använder er utav mina recept. Både positiva som negativa.
Vi har ju alla olika smak....

Tack så länge