Hej!
Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion
Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten
Nu ska ni få ett bra tips vad gäller kycklingklubba och kycklingben, ja även kycklinglår. Allt de man köper från frysdisken som redan är styckat.
Jag tillagar alltid en hel påse i ugnen, särskilt nu på sommaren när jag äter sallad till lunch varje dag, som jag sedan rensar direkt och fryser in i portioner i enliters påsar. Bra att ha när man vill ta fram snabbt och slänga ihop en sallad eller något annat. Du sparar både tid och plats i frysen.
Okej det tar ju sin lilla tid att rensa all kycklingen från benen, men väl värt det
OCH NEJ JAG SPARAR INTE SKINNET FÖR JAG ÄTER DET ALDRIG
Som idag gjorde jag mig en liten hacka för en påse kycklingklubbor på 1 kg kostade 15 kr på netto, tog 2 påsar, och vips hade jag 8 klubbor för 30 kr till att göra sallad på. Okej fattas en på bilden, men den tog jag och hade till min potatissallad från igår..haha
Kanske inte de vackraste att titta på, men riktigt goda minsann
Detta behöver du till 12 st
Degen:
6 dl mjöl
2,5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1/2 tsk salt
2 msk olja
Blanda allt i en skål och låt jäsa en timme
Min fyllning::
400 g fläskfärs
1 stor gul lök
1 stor burk skivade champinjoner
3 msk tomatpuré
salt
vitpeppar
svartpeppar
grillkrydda
Lite vatten som det hela kan stå o puttra i en stund så smakerna sätter sig
När du stjälper upp degen så tänk på att mjöla där du ska arbete, ganska kletig deg. Forma degen i cirklar eller trekanter, lägg på färsen, vik ihop och tryck till vikkanten med en gaffel. Låt jäsa 15 min, pensla med ägg och in i ugnen på 250 grader i ca 15 min
Äntligen så kommer receptet på min potatissallad som jag gjort i säkert 15 år.
Och MYCKE VIKTIGT att denna görs på nypotatis
Gissar på att receptet räcker till 4 personer
Detta behöver du:
1 kg nypotatis
4 dl turkisk yoghurt eller cremé fraiche, eller kan man ta hälften hälfen oxå om man vill det
1 1/2 dl majonäs
1 stor gul lök
1 litet rött fast äpple
2 msk bostongurka eller inlagd gurka som hackas smått
dill
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 tsk senap
Gör så här:
Koka potatisen med eller utan skal, låt den svalna i kylen i ca 1-2 timmar, går lättare att dela den i lagom stora bitar då. Lägg alla dessa bitar i den skål du vill ha hela salladen, som allt får plats i.
Hacka löken smått. Skala äpplet och finhacka i mindre bitar än löken.
Blanda yoghurt/cremé fraiche, majonäs, dill, lök, äpple, salt, vitpeppar, senap, gurka och dill ( tag efter smak) i en skål och blanda allt väl. Häll sedan blandningen över potatisen och rör om.
Det bästa är om den får stå till dagen efter och dra så att alla smakerna kommer fram. Den blir mer smakrik
Har idag för första gången i mitt liv provat och göra biff stroganoff på nötbog. Och kan ju säga så här...fy fasen så gott det blev..haha
Har aldrig ätit nötkött tillagat av mig själv, endast av mamma när hon gör kalops. Så man kan ju verkligen säga att jag lyckades på mitt första försök.
Det enda jag gjorde var att ta reda på hur man får fram den där speciella smaken och sen komponerade jag ihop ett eget recept.
Till 4 personer behöver du:
ca 700 gram nötbog
1 stor burk skivad svamp
3 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 msk senap
3-4 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
8 dl vatten
salt & vitpeppar
2 tsk paprikapulver
2 dl creme fraiche
Strimla köttet och stek i omgångar med salt och peppar.
Skär löken i ringar och stek tillsammans med den hackade vitlöken tills löken blivit mjuk
Häll i allt utom creme fraichen i en gryta. Låt detta koka på lägsta värmen i 1 1/2 timme, tillsätt creme fraiche och låt småputtra i 5 min. Går att reda av om du vill ha en tjockare sås.
Allt som allt så tar denna rätt ca 2 timmar att tillaga
Har länge velat hitta på och göra en egen kycklingsoppa, så idag ställde jag mig och gjorde detta. Att jag kallar den indisk är för att jag hade en indisk stek & grillkrydda hemma. Tyvärr tog kryddan slut, så på tisdag när det är marknadspremiär så ska jag hamstra hem några påsar, för den är även god i grytor
Till 4 portioner behöver du:
300 gram kycklingfilé
1 liter vatten
2 st höns eller kycklingbuljongtärningar
2 morötter
1 palsternacka
1 burk skivade champinjoner
1 gul sommar lök
blasten från 2 lökar eller 1 dl purjolök
Salt
Peppar
Indisk krydda
Strimla kycklingen smått och stek med kryddorna.
Häll vatten och buljong i en gryta. Skala och tärna morötter och palsternacka och hacka löken och lägg ner allt i grytan, låt koka ca 10 min, häll sedan i kyckling och svamp och låt koka ytterligare 5-10 min.
Smaka av med salt och indiska kryddan
Antingen äter jag en portion ikväll eller imorgon, resten ska i alla fall in i frysen
Hej!
Jag är en tjej på 46 år som brinner för allt som har med mat och göra. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihopa Billigt och lättlagat för allt och alla. Runt 10-15kr/portion. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt eget kök
Har IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag måste lägga om kosten. Har påbörjat en kategori för IBS/känsliga magar recept
Ni kan maila mig: [email protected] om de är nåt ni vill skriva till mig istället för att lägga en kommentar