M's Matiga bullar
Kategori: Smårätter
Degen:
1 pkt jäst
5 dl mjölk eller vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
50 gram margarin
ca 10-12 dl mjöl
1/2 dl oregano
Smält margarin i en kastrull, häll i mjölken/vattnet och låt de bli fingervarmt. Smula ner jästen i en skål och häll på vätskan, rör runt tills jästen löst upp sig. Jag gör detta med en vanlig handvisp. Därefter tar du i oregano och pressad vitlök. Tills sist mjölet medan du kör med elvispen. En kladdigare deg ger fluffigare bullar
Låt jäsa i ca 40 min
Ingredienser:
500 g fläskfärs
1 gul lök
1 burk escabeche
1 burk cherry peppers
5 msk turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor (frivilligt)
Gör så här:
Stek färsen med salt, svart- och vitpeppar, eventuellt lite grillkrydda. Lägg sedan över de i en skål tillsammans med den pressade vitlöken, hackade löken och småskuren cherry peppers och turkisk yoghurt. Rör ihopa allt till en jämn smet.
Tag degen ur skålen och knåda med mjöl om den är alltför kladdig, nu ska du ju kavla ut degen till ca 1/2 cm tjock, tips är att mjöla kaveln.
Därefter breder du ut smeten över hela. Rulla sedan ihopa från långsida till långsida. Att jag lämnar en bit kvar utan fyllning på slutet är för att det är lättare att "limma" ihopa rullen då.
Skär ca 2 cm tjocka skivor och lägg i pappersformar, såna du har när du bakar t ex kanelbullar.
Låt jäsa medan ugnen blir varm. Pensla med ägg och strö över med riven ost.
In i ugnen på 200 grader i ca 15 min...jag har varmluftsugn