Hej!
Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion
Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten
40-60 st, beroende på hur stora du vill göra dessa
INGREDIENSER:
150 gram margarin 5 dl mjölk 50 gram jäst för söta degar 1/2 tsk salt 1-1 1/2 dl socker 2 tsk mald kardemumma ca 10-13 dl mjöl 1 ägg
ibland har jag ett ägg i smeten, kan man göra som man vill
GÖR SÅ HÄR: Smält margarin i en kastrull, häll i mjölken o värm till ljummet/fingervarmt. Häll i en degbunke, smula ner jästen och rör runt tills den smält. Tillsätt socker, salt, kardemumma och rör om. Sätt igång elvispen och häll i mjöl lite i taget. Ju kletigare deg desto fluffigare bullar. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
Knåda degen på vasken/bakbord och skär ut lika stora degbitar och rulla bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt bullarna jäsa ca 30 min Pensla med ägg och in i mitten av ugnen i ca 7-8 min på 250 grader i vanlig ugn och 225 i varmluftsugn
2 tsk vaniljsocker 4 msk smält smör 4 msk kakao 2 hg florsocker 4 msk vatten eller kaffe
GARNERING:
Kokosflingor (ca 100gram)
GÖR SÅ HÄR:
Sätt på ugnen...
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och margarinet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (30 x 40 cm). Låt den inte stå i skålen, utan häll på fort annars blir den tjockare, o då får man dra ut den över plåten. TIPS: häll lite här och var på plåten för då blir de lättare att dra ut den med t ex en slickepott.
Grädda kakan nederst i ugnen ca 15 min.
Låt kakan svalna och gör därefter glasyren. Måtta upp alla torra ingredienser i en skål, tag en handvisp, rör samtidigt som du häller i vattnet/kaffet och det smälta margarinet.
Häll ut glasyren på kakan, använd en brödpensel och dra ut glasyren med över kakan. Strö över kokosen.
1 pkt jäst 1/2 tsk salt 1/2 msk socker 5 dl mjölk eller vatten ca 12 dl mjöl 50 g margarin eller 1/2 dl olivolja
Smält margarin i en gryta, häll på mjölken, värm till fingervarmt. Smula ner jäst i en skål, häll på lite av margarinet o mjölken o rör så jästen smälter. Häll i resten o rör om. Jag kör sen med elvisp länge när jag häller på mjöl med jämna mellanrum....låt degen bli väldigt klibbig för då blir bullarna mycke fluffigare och mjukare
Låt degen jäsa ca 40 min. Rulla ut så stora bullar du vill ha. Låt sen jäsa på plåt ca 40 min. Pensla med ägg o strö på den ostsort du vill ha, denna gången körde jag med gouda.
10-13 min i mitten av ugnen på 200 grader(varmluftsugn har jag)
Min egen påhittade fläskpannkaka för 2 personer i en pajform
1 pkt bacon ( 2 pkt går oxå, man kan ta efter tycke och smak) 1 tsk salt 1 tsk socker 2 dl mjöl 2 dl mjölk 2 tsk bakpulver 4 ägg
Klipp bacon i ca 1 cm breda bitar som dom är i paketet, stek det så som du vill ha det o konsistensen. Vispa ihop alla ingredienser i en skål, vispa väl så allt rörs samman till en jämn och slät smet. Häll i bacon och rör om. Häll sedan allt i formen.
Mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-20 min. Tills den är typ gyllenbrun
Den här lasagnen har jag själv hittat på, var så trött på pastaplattor för ett par år sen och började fundera på vad man kunde ha istället och tänkte då att zucchinin har en fast konsistens och måste funka. Sagt och gjort så provade jag och ångrar mig inte. Nu är det alltid det som gäller när de ska göras lasagne.
Gör så här:
Receptet räcker till 2 personer
Gör din egen köttfärssås så som du vill ha den. Min består av fläskfärs ca 300 g, en liten burk svamp, en gul lök, en matsked tomatpuré på tub, lite vatten, 1/2 paket creme fraiche. Kryddor; grill, svart- o vitpeppar. Tänk på att inte ha den så såsig eftersom zucchinin avger en del vätska under tiden den är i ugnen
Skiva en hel zucchini i tunna skivor eller hyvla med en osthyvel Lägg det i botten på en ugnsfast form, häll på köttfärssås, ett lager till av zucchinin och såsen igen och avsluta med zucchini överst och slutligen riven ost
200 grader i mitten av ugnen ca 60 min täckt med aluminiumfolie från början till slut. Du kan oxå ta bort folie på slutet ifall du vill ha mer färgat och frasigt osttäcke
Hoppas de kommer att smaka för er som provar detta
Den här rätten har jag ätit i många år, min mamma som hitta på den när jag var liten. Så tänkte nu dela med den till er, mina läsare.
Detta behöver du och det räcker till 2 personer
400 gram fisk (ett fiskblock) 1 stor burk skivad svamp 5 dl mjölk mjöl margarin salt vitpeppar aromat
Gör så här: Tag fram fiskblocket ca 30 min innan tillagning. Lägg den i en ugnsfast form, salta lite lätt över den.
Såsen: Öppna svampburken o häll av vätskan i ett glas. Stek svampen i rikligt med margarin i en tjockbottnad gryta tills de fått färg tillsammans med vitpeppar o salt o aromat, rör med visp då o då.
Tag grytan av plattan, vispa ner ca 2 tsk mjöl ev 3, de ska bli som en smet. Tag vätskan från svampen o häll i grytan, vispa...sätt sedan grytan på plattan igen och häll i lite mjölk i taget samtidigt som du vispar runt, såsen ska bli lite tunnare.
Häll sedan såsen över fisken.
In i ugnen på 200 grader i ca 40 min.
Serveras med potatis...gott till är kokta morötter eller ugnsbakade. Men även gröna bönor
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ihopa mjölk, ägg, bakpulver och salt. Vispa ner en dl mjöl i taget, det blir en jämnare o finare smet då. Vispa ner de margarinet.
Jag smälter alltid lite smör till som jag använder till att pensla järnet med innan jag häller på smeten.
Hej!
Jag är en tjej på 46 år som brinner för allt som har med mat och göra. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihopa Billigt och lättlagat för allt och alla. Runt 10-15kr/portion. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt eget kök
Har IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag måste lägga om kosten. Har påbörjat en kategori för IBS/känsliga magar recept
Ni kan maila mig: [email protected] om de är nåt ni vill skriva till mig istället för att lägga en kommentar