Hej!
Jag brinner för allt som har med matlagning och göra och att baka. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt kök. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihop och de flesta kostar inte mer än 10-15kr/portion
Lider av IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag inte mår så bra och måste lägga om kosten
Har idag för första gången i mitt liv tillagat en hel lax. La den i folie utan nåt alls eftersom jag tycker om lax som är neutral. Och åt detta med bulgur, bönor och en kall sås på creme fraiche och dill. Riktigt gott
Ja det var min midda idag, vilket jag inte gjort på många år pga att den aldrig blev så god som jag ville. Men idag har jag minsann lyckats. Riktigt mumsigt och fick 5 middagar med till infrysning
Så här gjorde jag den:
6 portioner
800 g falukorv
2 gula lökar
1 burk mildas creme fraiche
1/2 tub tomatpuré
salt
mald svartpeppar
mald vitpeppar
1 liter vatten
Skär korven i strimlor och stek, hacka löken och bryn lite, lägg över allt i en tjockbottnad gryta tillsammans med kryddor och tomatpuré och vatten, låt stå och puttra på svag värme i ca 20 min. Smaka av med kryddorna under tiden tills den smakar som du vill ha den. Rör ner creme fraiche. Höj värmen och rör hela tiden. Gör en toppredning och häll detta i grytan lite i taget tills den tjocknat så mycke som du vill
För er som inte vet vad toppredning är så är de att man tar mjöl och kallt vatten och rör till en jämn smet.
Jag har en mini glasburk med lock som jag skakar så allt blir en jämn smet
Köpte grönkål häromdagen och idag gjorde jag soppa. Påsen är ju på 500 gram vilket jag gissade på skulle räcka till 4 portioner och så rätt jag hade. För gjorde halva påsen och orkade bara äta hälften, så nu har jag en portion över, men får väl äta den imorgon till lunch om inget annat.
Man kan kastar ju inte mat, aja baja..haha
Det står inte på påsen hur man gör, så jag gissade mig fram. Och det blev gott. Så vad jag tänker dela med mig av är hur jag gjorde som räckte till 2 portioner. Vill man bara göra till en person så är det bara att halvera receptet:
1/2 påse grönkål (250 gram)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
salt och vitpeppar efter smak
Låt allt koka 5 min
Nästa gång ska jag nog testa med en klick creme fraiche, kan nog bli gott
Sen kan man ha vad som helst till, jag hade stekta skinkgrytbitar, men något som är gott till är kokt fläsklägg
Dagens midda blev en kycklingwok tillagad på endast 10 min.
Kycklingfilè strimlad och stekt i wokkrydda.
Bulgur kokt enligt anvisningar på paketet, fick bli det pga inga nudlar hemma
Wokgrönsaker från findus, som finns på t ex Ica
Stek kycklingen för sig och grönsakerna för sig, när allt är klart så blanda de på ett och samma järn även med bulgur och krydda lite till och rör om ca 2 min. Klart att servera
Finns ju hur mycke recept som helst på plättar och pannkakor. Men för något år sedan så gjorde jag ett eget sådant. Och det har varit hur gott som helst. Så tänkte äntligen dela med mig av detta.
Blir mellan 45-50 st
6 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
3 ägg
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa till en jämn smet.
Jag har inget smör i smeten eftersom jag penslar på lite då och då på järnet med smör som jag smält. Med smält smör har du dessutom koll på hur mycke smör du använder, tycker ju inte precis om när det blir för flottigt.
Vispa runt i smeten mellan varven under tiden du steker så att inte mjölet samlas på botten av skålen
Hej!
Jag är en tjej på 46 år som brinner för allt som har med mat och göra. Genom denna blogg tänkte jag dela med mig av massa recept som jag själv komponerar ihopa Billigt och lättlagat för allt och alla. Runt 10-15kr/portion. Jag är helt självlärd genom att experimentera i mitt eget kök
Har IBS, så ibland blir de torka här i bloggen pga att jag måste lägga om kosten. Har påbörjat en kategori för IBS/känsliga magar recept
Ni kan maila mig: [email protected] om de är nåt ni vill skriva till mig istället för att lägga en kommentar