VDG bullar
Kategori: Bröd
Nu undrar ni säkert vad detta är för bullar med tanke på namnet. Men det är första bokstaven i varje mjölsort som jag satt ihop till VDG, smart va..haha
I alla fall så är det ett recept som är mitt helt och hållet som jag satt ihop idag och bakat. Supergoda och nyttiga.
Till 24 st behöver du:
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1/2 dl olivolja
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk socker
Blanda allt mjöl i en skål. Smula jästen i en degbunke, häll över vattnet som ska vara fingervarmt, rör om så jästen löses. Häll i salt och socker. Tag en elvisp, sätt ner i vätskan, starta och häll i lite mjöl i taget. Kör tills smeten är jämn. Och att den blir kladdiga ska ni inte vara rädda för, en kletigare deg ger en saftigare bulle. Och när den jäst i 40 min i degbunken så kan man knåda in lite mer mjöl, vilket jag gjorde. Forma degen till 24 lika stora runda bullar, platta till dm när de läggs på plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med ägg och strö på solroskärnor
In i ugnen ca 12 min på 200 grader (varmluftsugn)