Vilda Snurror
Kategori: Bakverk
INGREDIENSER TILL CA 18-20 ST STORA (jag fick ut 18 st)
Degen:
1 pkt jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl krossade linfrön
1/2 liter mjölk
50 gram margarin
ca 10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält margarin i en kastrull, häll i mjölken och låt den bli fingervarm. Ta bort kastrullen från plattan.
Smula jästen i en degbunke, häll i lite av smör och mjölkblandningen och rör med en handvisp tills jästen smält, häll på resten av vätskan.
Tillsätt salt, socker och linfrön och rör om.
Häll sedan på mjölet lite i taget och använd en elvisp. Degen ska bli lite kladdigare än vanliga bullar.
Låt sedan jäsa i ca 40 min.
TOPPING
2 ägg
riven ost, jag hade edamer
Under tiden degen jäser så fixar du till fyllningen
1 ask cremé bonjour vitlök
1 röd paprika
2 vita paprikor
1 röd lök
300 gram färska champinjoner
100 gram soltorkade tomater
Oregano
Skär svampen i tunna skivor och stek upp, tag sen dessa skivor och skär i mindre bitar.
Hacka svamp, lök, paprika och tomater i mindre bitar och stek allt tillsammmans i ca 5-7 min och låt sedan stå och svalna tills degen jäst klart.
Tag sedan degen och knåda en stund med lite mer mjöl så den inte fastnar på kaveln när du ska kavla, om de gör detta så mjöla kaveln lite.
Kavla ut till en rektangel, ja i alla fall längre än den är bred.
Tag sedan en kniv och asken med cremé bonjour och bred ut den jämt över hela degen.
Strö därefter på fyllningen. Men strö inte ända ut till långsidorna för då blir de svårare att rulla ihopa den. Utan lämna några centimeter utan.
Nu är det då dags att rulla ihopa så tajt du kan, börja som du vill, jag tycker dock det är lättast att börja nära en kant och sen rulla lite i taget fram och tillbaka hela tiden.
Men att rulla sånt här är ju inte så svårt, tror och hoppas alla kan detta.
Skär sedan denna rulle i ca 3-4 cm tjocka skivor och lägg i formar. jag använde bullformar i större storlek, men har ni något annat hemma så går de givetvis med dessa också.
Att jag inte använde de där muffins formarna i aluminium är ju för att de ska gå att micra dessa snurror senare.
Låt sedan dessa jäsa på plåten i ca 30 min.
Pensla med ägg och strö på rikligt med ost. jag tog Edamer för det var den sorten jag hade hemma.
Mitten av ugnen på 200 grader i ca 13-15 min tills de fått en gyllenbrun färg.
OBS: jag har varmluftsugn, så graderna kan skilja där.
Går bra att frysa och ta fram när man vill ha. Värm i micro eller ät kalla.
Dock godast varma