Pitabröd
Kategori: Bröd
Många år sedan jag gjorde egna pitabröd, så jag hittade inte det receptet jag använde mig av då. Fick googla lite och bygga ihop ett eget och det blev riktigt bra.
Ingredienser till 8 st:
1/2 pkt jäst (25 g)
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
en nypa socker
10-13 dl vetemjöl
Lös upp jästen i fingervarmt vatten (värm på spisen) i en degbunke/skål. Tillsätt olja, salt och socker. Använd elvisp och kör ner mjöl efterhand, jag brukar alltid göra en kletigare deg och med det menar jag att jag använder alltid mindre mjöl än recept säger, bakverken blir luftigare och saftigare.
Låt degen jäsa 1 timme.
Tag ur degen och är den mycke kletig så knåda in lite mer mjöl. Dela sedan degen i 8 lika stora bitar, rulla till bollar och kavla ut till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Lägg på plåt med bakpapper (4 st per plåt).
Grädda i ugnen i 8 min på 250 grader
Och så här åt jag ett fyllt bröd igår med kassler, svamp, romansallad, gurka, tomat, rödlök...supergott. Man kan ju ha precis vad som helst i dessa bröd, både varmt som kallt